Saturday, April 23, 2011

kiri ATAU kanan?

 macam mana nak tahu yang kita ni pengguna otak kiri atau otak kanan? Well, pejam mata selama 10 saat dan bila buka je mata, terus tengok gambar di bawah.


 (View guna Chrome. Then korang akan nmpk yang gambar tak berhenti.
 Dan sila pndang kaki ya. Sebab ni je gambar yang ada.
Tak percaya? Bawak 5 members, tengok gambar, aim the leg, then suruh mereka
bagitau serentak pusingan tu. Lastly, suruh mereka lawan arah pusingan tu.)

Im sorry gambar agak seksi tapi ni je gambar yang ada. Korang tengok la gambar di atas. At the first place, korang nampak awek comel ni rotate ke kiri (anti-clockwise) atau ke kanan (clockwise)?

Jikalau anda otak-kiri-guy, anda akan nampak awek tu berpusing menentang arah jam. Tapi kalau korang berotak-kanan-guy, korang akan nampak awek tu berputar mengikut arah jam.


Ya, perbezaan apa yang korang nampak ni sebenarnya menentukan diri korang samaada korang pengguna otak kiri atau otak kanan (dominant brain side). Sama gak macam kekidalan korang. Most of lefthended (tangan kidal) adalah pengguna otak kanan. Dan orang yang tak kidal pula biasanya pengguna otak kiri.

Otak Kiri : Pengguna otak kiri. (Left Brain Dominant)

Left brain user mostly a detail people. They are implementors and doers. They like to get a grip on the details first. They like to get in on the ground floor and understand everything as it builds up. Detail people can get into trouble by working hard in an area that is wholly unrelated to the overall mission and direction. They can spend a lot of time toiling in the wrong fields. Detail people can learn to look up periodically to determine if they are on course. They can learn how to rise up and look at the issue from a broader perspective. To influence detail people, give them the specifics of what you want to be done. - MotivateEveryone

Most of people in the world adalah pengguna otak kiri. Bila korang pengguna otak kiri maksudnya korang:

  1. Banyak menggunakan logik - Menyatakan pedapat based on logik akal.
  2. Detail oriented. - Mudah nampak benda yang kecil tapi penting sebelum proceed ke bahagian yang seterusnya.
  3. Critical thinking - Berfikir secara dalam.
  4. Pandai berkomunicate - Kelebihan dalam bercakap tanpa merancang.
  5. Perform well under stress - Tak mudah terpengaruh dengan keadaan sekeliling.
  6. Non-emotional decision - Biasanya membuat keputusan tak based on emotional.
  7. My opinion is a fact - Suka orang dengar pendapat dia je.
  8. Stay still - Tak suka berubah kepada sistem yang baru. Di takuk lama.
  9. Realist & strict - Salah tetap salah. Tak boleh langgar peraturan.
  10. Suka ambil tahu pasal benda-benda di sekeliling.
  11. Math - Pandai dalam kira-kira.
  12. Forever alone - Suka buat kerja berseorangan.
  13. Etc.

Profession untuk major (70%) otak kiri - Pengarah syarikat, President, Organizer, Architect,     


Otak Kanan : Pengguna Otak Kanan ( Right Brain dominant.)

"Right brain people are dreamers. They like to see the whole panorama of possibilities, understand the broad scope of an issue before they get into the details. They actively resist getting into the details before they understand the global nature of the issue they are addressing. This big picture people get into trouble by constantly expanding the scope of a project. They can learn to focus on the details of turning the big picture into reality. To influence them, talk about the "big picture," the "view from 30,000 feet" and so on." - MotivateEveryone.

Tak ramai orang yang mempunyai otak yang major di sebelah kanan. So, boleh lah kata kalau mereka tu unik. Lebih-lebih lagi kalau mereka 90% pengguna otak kanan dan 10% otak kiri.
  
Pengguna Otak Kanan akan mempunyai kelebihan dan ciri-ciri pemikiran yang :

  1. Big Picture Oriented - Mampu melihat sesuatu scope atau isu dengan luas. Broad scope. 
  2. A Dreamer - Mempunyai daya imaginasi yang tinggi. Dan suka berangan.
  3. Future - Selalu berfikir untuk jangka masa yang panjang.
  4. Philosophy - Lebih sukakan something yang lebih kepada falsafah. Pandai berkata-kata.
  5. Could be bad on Math and calculation. - Lebih kepada sastera dan non math 
  6. Kreative - Boleh menggunakan imaginasi untuk selesaikan masalah.
  7. Spontaneous thinking - At certain time, pengguna otak kanan boleh selesaikan masalah dengan mudah.
  8. Speak Innuendo - Boleh memahami benda yang tersirat. Boleh kesan double meaning dengan mudah.
  9. Feeling - Suka bercakap menggunakan perasaan dan mudah memahami perasaan orang.
  10. Spatial Perception - Macam habits yang kita buat bila dalam masalah. Tak termasuk panas baran etc.
  11. Suka bertindak melulu - Bertindak mengikut emosi.
  12. Berani mengambil risiko - Big risk taker is the bigger success maker.
  13. Mudah mengingat macam mana sesuatu benda berfungsi. - Tahu sesuatu perkataan dan tahu sebut, tapi tak reti nak eja.
  14. Detector - Mudah tahu kalau seseorang tu hiding something atau ada masalah. 
  15. Suka buat kerja secara berkumpulan.
  16. Etc.

    Profession Major (70%) Otak Kanan - Penulis, pemusik, pelukis, berlakon, menari etc.

    Habis tu, kalau genius macam mana pula?
    Mostly, orang-orang yang pandai dan cemerlang dalam pelajaran plus dalam kokurikulum, mereka biasanya menjadi amat bijak di sebabkan oleh Whole-Brain Thinking.

    Whole brain thinking ni umpama korang menggunakan otak kiri dan kanan dengan hampir sama rata. Tapi, ianya mustahil untuk korang 50% left brain dan 50% right brain. Paling hebat pun, korang mesti lah 51 - 49 atau 49-51. Sebab salah satu otak korang mesti lah menjadi dominant. 

    Otak kiri + Otak kanan + Daya ingatan yang kuat + Otak yang bagus = Genius.

    Berbalik kepada gambar awek yang berputar di atas, kalau korang ada whole-brain, korang sure mampu main-main dengan arah pusingan awek di atas. Bila korang nak dia pusing mengikut jam, dia akan pusing mengikut jam. Bila korang nak dia pusing melawan jam, dia akan melawan jam. Ya, korang boleh try buat. Semakin banyak pertukaran korang boleh buat dalam masa kurang 5 saat, semakin hebat ah korang korang kontrol penggunaan side otak korang. So, latih la diri korang untuk mengatasi kelemahan korang. Kalau korang tahu korang tak mampu untuk membuat kerja yang perlukan fokus, belajar lah untuk fokus.


    [Update] Dari apa yang aku baca, bila korang rasa korang otak kiri atau kanan, tak bermaksud korang ada semua ciri-ciri otak kanan / kiri. Ianya bergantung pada tahap dominasi otak korang. Contohnya, out of ciri-ciri otak kiri, mungkin 10 dari pada 20 ciri-ciri tu korang ada dan sebaliknya. So, kalau korang otak kiri tak semestinya korang pandai math. Sebab it is imposible korang akan 100% otak kiri / kanan.

    For me, otak kanan aku mendominasi lebih banyak dari otak kiri. So yeah, aku ada banyak benda yang bercirikan otak kanan dan aku ada some yang bercirikan otak kiri. Yang aku tahu, aku boleh bekerja under stress, aku tak emotional bila membuat keputusan (even ianya keputusan yang salah) dan macam-macam lagi.


    So, sila ambil tahu pasal diri korang. Sila ambil tahu apa yang korang suka dan apa yang korang tak suka. Juga, sila ambil tahu tentang apa yang korang mampu buat dan apa yang korang tak mampu buat. Dan dari situ lah korang boleh merancang hala tuju korang. Or else, korang akan buat banyak kesilapan dalan hidup korang. *Terasa*




    sumber: tekangsini!

    ...I.wish.you.were.here....


    I can be tough
    I can be strong
    But with you, It's not like that at all

    Theres a girl who gives a shit
    Behind this wall
    You just walk through it


    [refrain]
    And I remember all those crazy thing you said
    You left them running through my head
    You're always there, you're everywhere
    But right now I wish you were here

    All those crazy things we did
    Didn't think about it just went with it
    You're always there, you're everywhere
    But right now I wish you were here

    [chorus]
    Damn, Damn, Damn,
    What I'd do to have you
    Here, Here, Here
    I wish you were here

    Damn, Damn, Damn,
    What I'd do to have you
    Near, Near, Near
    I wish you were here.



    I love the way you are
    It's who I am don't have to try hard
    We always say, Say like it is
    And the truth is that I really miss



    [refrain]
    All those crazy thing you said
    You left them running through my head
    You're always there, you're everywhere
    But right now I wish you were here

    All those crazy things we did
    Didn't think about it just went with it
    You're always there, you're everywhere
    But right now I wish you were here

    [chorus]
    Damn, Damn, Damn,
    What I'd do to have you
    Here, Here, Here
    I wish you were here

    Damn, Damn, Damn,
    What I'd do to have you
    Near, Near, Near
    I wish you were here.

    [bridge]
    No, I don't wanna let go
    I just wanna let you know
    That I never wanna let go
    Let go, Oh, Oh,

    No, I don't wanna let go
    I just wanna let you know
    That I never wanna let go
    Let go, Let go, Let go...

    [chorus]
    Damn, Damn, Damn,
    What I'd do to have you
    Here, Here, Here
    I wish you were here

    Damn, Damn, Damn,
    What I'd do to have you
    Near, Near, Near
    I wish you were here.



    jommm nyanyii same2!!!


    Friday, April 22, 2011

    sebagai insan istimewa dalam hatiku...

    Firma Allah yang bermaksud
    “Dan kami wasiatkan kepada manusia , terhadap ibu bapanya. Ibunya yang mengandungkannya dengan(menderita) kelemahan atas kelemahan  dan menceraikannya daripada susuan dalam dua tahun (iaitu):bersyukurlah kepada-Ku dan kepada ibu bapamu. Kepada-Ku tempat kembali.” (SurahAl- Luqman ayat 14).
    Hanya ALLAH mampu membalas jasa dan bakti seorang ibu kepada anaknya. Ibu tidak pernah mengeluh biladitimpa kesusahan demi anak tersayang.

    “ibu bapa mampu memelihara 10 orang anak untuk masa bertahun-tahun…tetapi, adakah seorang anak mampu menjaga kedua orang tuanya dalam seminggu apabila mereka tua kelak??tanya diri sendiri…mampukah kita? Melakukan sepertimana mereka lakukan kepada kita kecil…..”

    Renungkan seketika……
    Ketika kita sakit…siapa yang kita cari untuk mengadu??
    Ketika kita tension..stress….suara siapa yang kita nak dengar??
    Ketika kita ditimpa kesusahan…siapa yang terlintas di fikiran??
    Ketika kita ada masalah…siapa yang kita cari untuk bercerita??
    Ketika kita sedih…siapa yang kita nak peluk??

    Yang pasti…..apa pun panggilan untuk insan istimewa ini….
    MAMA….MAK….IBU…UMI…..MUMMY….木乃伊... मम्मी

    Insan inilah yang kita perlukan……
    Mengurangkan kesakitan.
    Mengurangkan ketegangan.
    Mengurangkan kesusahan.
    Mengurangkan bebanan.
    Mengurangkan kesedihan..


    jika yang masih berkesempatan,hargailah insan istimewa ini. ada masa telefonlah....jika ada didepan mata, peluklah dia......

    motif: mama,dayah rindu mama...dayah nk tido ats riba mama...dayah tensen sgt2 skang....dayah nk peluk mama ketat2.....(@_@)


    I LOVE U, MAMA!!!!!!



    Monday, April 18, 2011

    FINAL datang lagi!!!!




    Ouucchhh~~~
    Final datang lagi….
    Sem 4 ponn da nk abes….
    So,kengkawan…..
    GUD LUCK k~~~

    Saturday, April 16, 2011

    ~C.H.E.N.T.A. itu B.U.T.A~

    Kenapa chenta itu buta??
    Chenta da dapatkan kad OKU ats kebutaan die tuhh???
    kesian dekat chenta sebab die buta……
    Korg kesian x????
    SILA KESIAN SEKARANG!!

    Back to cter sbenar k…..Sbab ape org kate chenta itu BUTA???Mana2 ponnn blh dpt SORAT CHENTA tau…..Kt kelas….kt bwh tangga…..bwh pintu….dlm buku…..Even TEPI JALAN ponnn dapat sorat chenta nihhh…..Arinihh….Saye sgt HEPI!!!diulangi..H.E.P.I……Sbab?????Saye dapat sorat chenta arinihhh…..Di tepi jalan…..di tgh panas terik….di bawah sebatang pokok yg rendang~~Dan semestinya…..SELEPAS selekoh…..


    Perasaan tyme dapat sorat chenta nihhh agk mndebarkn……sampai saye pon rase nk pitam….tyme tuhh rase cm nk jerit….MAMA!! TOLONG DAYAH~~cmtuh arrrr lbey kurang asam garam die….

    nih aku ltak bsau2 "SORAT CHENTA" yg aku dapt......

    "SAMAN PERTAMA SAYE!!!"


    p/s:mngucapkn terima kaseh pade pakcik2 polis tuhhh sbb saye pnerima yg terakhir sorat chenta nihhhh dr mreka tuk arinih......yg ke-50...BERTUAH kan???

    Monday, April 11, 2011

    mencari keseronokan ketika B.U.H.S.A.N

    pppuuuhhhh...pppuuuhhh.....

    kami buhsan!!!
    kami xtau nk wat ape.....
    kami cr kseronokan......
    kseronokan yg cmne???


    hhaaaaa....
    nk tau????
    jeng23!!!!

    ape yg sronok??
    errrmmm....

    3.......
    2....................
    1........................................


    Inilah KEGILAAN kami!!!


























    Inilah keseronokan kami…
    Besstttttttt!!!!
    Mau cube???

    p/s : saye ingin menyampaikn penghargaan pada  incikMRY  yg sudi mmberi pnjam laptop die utk sesi potograpi nihhh…..




    Friday, April 8, 2011

    A.W.A.S!!!!! telur pon ade TIRUAN!!!!

    "PERSATUAN Pengguna Pulau Pinang (CAP)
     menasihatkan pengguna di Malaysia 
    supaya berhati-hati ketika membeli telur kerana
     terdapat telur tiruan dijual di pasaran."
                                          
                        full article, tekang sini!

    perbezaan telur tiruan (kanan) dan telur asli

    ape nk jadi skang???
    nak mkn telor pon skang da was2.....
    aiiiyyoooo....makanan ponn ade jgk yg tiruan....
    cm nk pkai bag LV,COACH,GUESS je kan.....
    iash23......
    so,korg2 dkt luar sane.....
    nk pi beli telor kt hockeeseng ke...sabasun ke....atau kdai kak som kt blakang tuhh tgk2 arrr ekkk....
    jgn kite terkena skali......


    nihh ade tips sket cmne nk tau telur tuhh ori ke x...(wahhh...cm nk promote kempen "Pastikan ORI baru BELI!!")

    1. Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.
    2. Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.
    3. Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.
    4. Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
    5. Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.
    6. Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.
    7. Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.
    8. Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.



    perbezaan telur asli (kanan) selepas direbus

    Tambahan pula, telur tiruan mungkin 

    mengandungi gelatin yang haram dimakan 

    oleh orang Islam.

    Friday, April 1, 2011

    ~pnutop yg pnoh dugaan~

    da tjok kate pnutop....mmg da basi arrrr cter nihhh......sume bdk2 kos aku sume daaaa dok ngadap natam lab pembenihan nihhhh...report die yg masing2 aku dgr cm thesis bdk fyp ponn da slamat delivered kt dlm blik dr.abol......aku n 5 ketol lg bebudak yg bersengkang mate kt hatchery nihhhh still lg dok tertonggek2 kt tepi tank usha psngan puyu tuhhh duk spawning.....aiiyoookkkk!!!!!korg watpe haaa??!!!awal2 tuhhh kiteorg nihhh duk arrr excited dgr briefing dr en.zaki n en.wawan......blaa....blaa..blaa.....dlm ati "bile nk stat nihhh??"..mklom r da lme lab kiteorg nihhh bertanggoh sbb trip punye pasal.snyuman mlebar je bile org hatcheri ckp kiteorg akn bermlm dblik diskus nihhh....tp.....sengsare bermule stat pkul 11mlm......mate duk naik juling kire telor ikan keli yg cetoet tuuuhhh......kire diameter telor kt profile projektor....200 bjik...ukor satu2...pastuh plak terpkse duk mngembare jauh dr mkmal dskus ke mkmal basah dmlm2 ari dlm kgelapan....n yg lg tensen ble perkhwinan ikn puyu grup org lain berjaye mngeluarkn telor.....sabo2....mseh awl.....br kul 12lbey kan23~~pkul1....pkul2...pkul3......ikan grup aku still lagi duk main kejar2 cm wat vdeo klip lagu seiring sejalan.....aku da nmpak rona2 kekecewaan dlm ati.....tp kiteorg still bersbar......dgn blk tuhhh xde ekon....fuhhhhh.....sabo je r.....akhirnye.....pnantian kiteorg berakhir ble tpat pkol 5pg ikan2ku mnunjukkn tnde2 da spawning!!!!alhamdulillah......lpas tuhhh kiteorg kne observe stiap 15mins utk 1jam....then,stiap 30mins tuk 2jam.....n stiap sejam smpai mnetas....fuh23~~akhirnye dpt jgk aku lelapkn mate stengah jam stelah berjage semlaman.....

    *sile julingkn mata anda ke arah profile projektor tuhhh k....n model xbertauliah tuhh lngsong xde kne mngena bendalah tuhhhh.....*

    p/s: aku xhamik ponnn gmba2 sbb muke duk pnoh kekecewaan n kpanasan...n klik arr nme2 nihhh kalo nk tau cter lab nihh....pejoDANsesuatu , mryHATIkering , meknieBASmini n sesape lg yg pnh cter psal lab terhebat nihhh....[mate da mls nk mengusha  blog org]